10 cara tradisi hilangkan parut :)

assalamualaikum :)

hari ni aku baik hati sikit . sikit je yerr . aku nak share ngan korang sedikit tip yang amat berguna untuk kaum hawa mahupun kaum adam . cewah ! . korang ade parut tak ? mesti ade kan ? tak banyak , mesti sikit . betul tak ? parut nih banyak puncanya . antaranyer parut kesan dari tercedera ketika memasak , terjatuh atau bekas jerawat yang tidak boleh hilang selalu jadi masalah kepada setiap gadis . alah , tak payah cakap gadis . teruna sekarang pon same gak . menjaga keterampilan diri . okay , sini aku nak share ngan korang 10 cara tradisi untuk hilangkan parut nih . 




okay , kite mulakannnn !






1
LIDAH BUAYA





korang boleh sapukan gel lidah buaya kat kawasan luka yang masih baru terluka tuh . mungkin pedih sikit , tapi kesannya amat mujarab . cara nih berkesan mencegah pembentukan luka yang kekal . lagi satu cara , korang bleh gak sapu gel lidah buaya nih kat parut parut korang . insayaAllah , parut korang akan berkurangan .


2
KAYU CENDANA







taw tak kayu cendana tuh hape ? tataw ? aku lagi lah tataw . HAHA . korang tgok je lah gambo atas nih . yang blah atas tuh kayu cendana . blah bawah plak air mawar . betul . pakcik google yang bagi taw aku tadi . heee okay kite teruskan . melalui kayu cendana nih , korang buatlah campuran dari kayu cendana dengan air mawar . sapukan campuran tersebut ke kawasan bekas luka di malam hari dan korang bersihkan esok paginya . langkah nih adalah salah satu cara terbaik menghilangkan bekas luka .

3
JUS LEMON 




jus lemon plak merupakan pemutih cara tradisi dan boleh membantu menghilangkan bekas luka dan belang belang kat kulit . haaa , bagi sape sape yang ade belang belang kat muka tuh or mane mane part badan korang , bleh la try cara nih . mesti boleh hilang ^^


4
MINYAK LAVENDER



cara nih amat simple skali . tapi susah sikit lah korang nak carik bunga lavender nih . tapi aku rase sekarang nih mungkin dah ade jual kat mane mane kedai bunga . kihkihkih . okay , korang boleh sapukan minyak lavender kat kawasan bekas luka dengan menggunakan kapas . sapukan sebanyak 2 kali sehari . 


5
MADU




next , korang boleh gak guna madu . manis manis gituuu . hikhik korang sapu jeh madu nih kat parut korang beberapa kali sehari . cara nih akan membuatkan kulit lebih berseri serta menghilangkan bekas luka . cuba lah  ! :D



6
JUS TIMUN 




haaa . korang jangan ingat timun nih untuk makan ngan nasik lemak jeh . timun ponn banyak kegunaan nyer taw ! antaranya untuk menghilangkan parut lah . mula mula , korang sapukan jus timun kat kawasan bekas luka dan biarkan selama 15 minit sebelum membasuh  muka dengan air suam . siap . heee senang bukan ?



7
MINYAK KELAPA




cara nih ponn senang jugak . minyak kelapa pon senag nak dapat kan ? okay korang cuma perlu sapukan minyak kelapa kat kawasan yang berparut . insyaAllah , cara nih boleh hilangkan parut sepenuhnya . ^^



8
MINYAK ZAITUN




minyak zaitun nih ponn senang gak nak carik . kat pasaran pon dah ade jual . bermacam macam jenama . korang sapukan minyak zaitun nih  kat bekas parut korang setiap hari . sedit demi sedikit parut korang akan hilang . 


9
TEH HIJAU 







korang cuma perlu basahkan kapas ngan teh hijau , pastuh letak kat kawasan yang berparut . senanggggg jerrr. 



10
DAUN PUDINA




taw tak daun pudina tuh hape ? yerrrr yang selalu ade kat dalam ubat gigi korang tuh . hahaha ehh , tapi jangan plak korang gi amek ubat gigi korang pi sapu kat parut . gilooo hapooo ?! korang cuma perlu amek beberapa helai daun pudina then hancurkan sampai halus . pastuh , dengan gunakan kain , ambik daun yang dah di hancurkan tuh . sapu kat kawasan yang berparut . ianya boleh buat kulit korang bersih tanpe ade sebarang parut .


okay tuh lah 10 cara tradisi hilangkan parut . korang cuba okay :) ade mase nanti aku share tip lain pulak . tungguuu saja (macam hot plak) . haha


bubyeeee !
















4 bisikbisik:

CIK TOM said...

thanks utk tips ni sbb pasni mmg nk guna tips hilangkan parut..huhu

Aza Trishsya said...

berkesan kew??? walaupon parut ue dah lme sngt??????

norzanurin zainul said...
This comment has been removed by the author.
norzanurin zainul said...

Bagus....brg2 yg mdah utk kta dpti...thanks for tips